האביב הוא הזמן הרומנטי ביותר בעולם החי והצומח. כולם עסוקים בחיזור ורבייה – הפרחים פורחים, הציפורים מצייצות, וגם הדגים מתרבים. בזמן הזה "הראש שלהם במקום אחר" ולכן הם רגישים יותר לדיג. כדי שיוכלו להתרבות בשקט יש לעצור את הדיג בעונת הרבייה.
בכל שנה יקבע אגף הדיג, בהתאם לתזמון עונת הרבייה, מה התאריכים המתאימים ביותר לאיסור הדיג.
בתי גידול שונים משמשים את הדגים לשלבים שונים בתהליך הרבייה והגדילה
במרבית המקרים, בבית גידול שבו הקרקע סלעית נראה התכנסות של דגים בוגרים לחיזור ורבייה, שתוצאותיה מספר רב של צאצאים חדשים, ואילו בבית גידול שבו הקרקע היא חולית נראה בעונות מסוימות דגים צעירים רבים. אולם יש מינים שבהם המצב הפוך: דגים בוגרים נמצאים בזמן רבייה בחול ודגיגים צעירים מתגייסים בסלע.
מהו ה"גיוס"?
לאחר עונת הרבייה וזמן התפתחות הביצים, השלב הצעיר של הדגים (פגיות) נסחף עם הזרמים ומתפזר במרחב. בתום שלב זה, כשהדגיגים כבני חודש עד כמה חודשים, מתחילים הדגים המתבגרים את תהליך "הגיוס": מתכנסים (בעיקר בבית הגידול החולי) ומצטרפים ללהקות הדגים הבוגרים. על כן בעונת הגיוס שלל דיג רב של דגיגים צעירים, חסרי משמעות כלכלית. את זמני הגיוס של המינים השונים ניתן להעריך בעיקר בבחינה ומדידה של שלל דיג המכמורת.
הדברים לא תמיד כל כך פשוטים…
לאורך החוף הישראלי יש מעל 80 מיני דגים המהווים חלק משלל הדיג. לכל אחד מהמינים תנאי רבייה וגדילה המתאימים לו, אך לרוב תנאים סביבתיים כמו טמפרטורה וזמינות מזון יוצרים סנכרון בין המינים בעונת הרבייה ובגיוס.
איסור דיג בזמנים שונים: דיג המכמורת לעומת יתר שיטות הדיג
שיטות דיג כמו רשתות עמידה ודיג ספורטיבי מתמקדות בעיקר במינים השוכנים בסלע ומתרבים בסביבה זו. בעונת הרבייה בטניהם מלאים בתאי זרע וביצית.
כדי לאפשר לדגים להתרבות בשקט, נאסר הדיג החופי והספורטיבי (למעט חכה מהחוף) מיום 28.04.2019 ועד 30.05.2019 כולל.
חודשים ספורים לאחר העונה שבה מתרבים הדגים, דגיגים צעירים מגיעים לשלב הגיוס, בעיקר בבית הגידול החולי.
כדי להימנע מלכידה של דגיגים צעירים, נאסר הדיג מספינות המכמורת (הפעילות בבית גידול זה) מיום 01.07.2019 ועד 31.08.2019 כולל.
איסור דיג של תת-משפחת הדקרים
ישנם מינים המתקבצים למטרות רבייה. על כן בעונת הרבייה יימצאו באזור אחד פרטים רבים מאותו המין. התקבצות כזו אופיינית לדגי הדקר (לוקוסים). דגים אלה טריטוריאליים בדרך כלל ולא נפגשים במשך רוב השנה. לכן הם זקוקים למקומות מפגש קבועים בכדי להתרבות. בנוסף, בתקופה שבה הם מתקבצים מתרחש שינוי התנהגותי של הפרטים העסוקים ברבייה, שבא לידי ביטוי באדישות לסביבה. על כן מינים אלה רגישים הרבה יותר לדיג בעונות הרבייה, ודיג שלהם בעונות אלה עלול לגרום לפגיעה אדירה באוכלוסייה הבוגרת והמתרבה – עד כדי סכנה ממשית לקיומו של הדור הבא.
על כן הוטל איסור לדוג דגים מתת-משפחה זו מיום 28.04.2019 ועד 29.06.2019 כולל.
במשך עונת הרבייה פקחי היחידה הימית של רשות הטבע והגנים יאכפו את איסור הדיג בכל חלקי הארץ ובכל שעות היממה. הגנה על הדגים בעונת הרבייה מיועדת להבטיח לנו ים עשיר בדגים, בין אם אנחנו דייגים מסחריים, ספורטיבים או פשוט אנשים שאוהבים את הים.
איך קובעים מתי נכון לאסור?
כושר הרבייה של דג נקבע לפי גודל הדג בהגיעו לראשונה לבגרות מינית ובמדידת עוצמת הפוריות. תזמון עונת הרבייה מושפע בעיקר מזמינות מזון ומתנאים סביבתיים שונים כגון גאות ושפל, יום ולילה וטמפרטורת המים.
אחד המדדים החשובים והנפוצים לתזמון עונת הרבייה ועוצמת הפוריות של כל מין ו/או אוכלוסייה הוא האינדקס הגונדו-סומטי: חישוב משקלם של איברי הרבייה ביחס למשקל הכולל של הדג. בעונת הרבייה איברי הרבייה גדלים, וככול שגדל היחס בין איברי הרבייה לגודל הדג – הדג מתקרב לשיא עונת הרבייה שלו.
לכל מין של דג יש אינדקס גונדו-סומטי שאופייני לו וקצב שינוי אופייני. כך למשל, במינים בעלי עונת רבייה קצרה, של חודש, משקל איברי הרבייה מגיע לשיא מהר מאוד. במינים אחרים יכולה להיות עונת רבייה ארוכה הרבה יותר, שיכולה להימשך אף חמישה חודשים, ואז איברי הרבייה מתפתחים לאט יותר או נמצאים בשיא בשלות לאורך זמן.
כדי להחליט על המועד המיטבי לאיסור הדיג נבחנים תזמוני הרבייה של רוב המינים, ונבחר מועד שמגן על מירב אוכלוסיות הדגים המתרבות.
הכתבה באדיבות רשות הטבע והגנים