הכירו: ועדה מיוחדת ששומרת על השמורה הימית

ועדת השמורה ימית "ראש הנקרה אכזיב", הראשונה בארץ,  ממשיכה לקדם  ביחד עם נציגי ציבור פרויקטים לשמירה על השמורה הימית.
ועדת שמורה ימית "ראש הנקרה אכזיב " התכנסה אמש בפעם השנייה. הוועדה הינה קונספט יחודי של מעורבות הציבור בתמיכה וניהול השמורה הימית, שהורחבה לאחרונה פי 9 מגודלה המקורי ונחשבת לאחד הנכסים וערכי הטבע המרכזיים של הגליל המערבי. הוועדה עוסקת בנושאים הקשורים לניהול השמורה בדגש על השמירה על החי והצומח בה, וקובעת משימות שנתיות לביצוע בשיתוף פעולה בין כל הגורמים המעורבים.
עיני רבים מארגוני הסביבה נשואות לוועדה הזאת בהיותה קונספט ראשוני ויחודי בכל הארץ, כשהכוונה ליישם מודל זה גם בניהול שמורות ימיות לאורך כל חופי הים התיכון ואולי בהמשך אף בשמורת ביבשה.
אחת מישיבות הוועדה. מאמץ משותף לשמירה על השמורה

כיצד נולדה הוועדה?

שמורות ימיות מקודמות בשנים האחרונות על ידי גופים  רבים בהם רשות הטבע והגנים, קהילות אנשי הים התיכון", החברה להכנת הטבע ועוד, בראייה משותפת שזהו מהלך חשוב ומשמעותי  לשמירה על הים התיכון והמגוון הביולוגי שלו.

במסגרת זאת אף הוכרזה לאחרונה הרחבת השמורה הימית ראש הנקרה אכזיב.  ההרחבה של השמורה  וקידום ההכרזה על שמורות נוספות מלווה באתגרים חדשים בניהול השמורות. מחד הרצון לשמור על הים: על המיגוון הביולוגי שבו תוך הפרעה מינימלית. מאידך,התייחסות לפעילות האנושית המגוונת בים: קיט ונופש, חופי רחצה, ספורט ימי ושיט, שנירקול וצלילה, דיג, פעילות צבאית וכו".

"אנשי הים התיכון"  באמצעות הקהילה המקומית של "שומרי החוף והים – גליל מערבי " חברו  למנהלי השמורה ברשות הטבע והגנים להקמת ועדה ציבורית לסיוע בניהול השמורה הימית  ראש הנקרה אכזיב כמקובל בעולם ( marine management).  ועדה זו שהוקמה כאמור לראשונה בישראל, מהווה  מודל לניהול שמורות ימיות  בשאר אזורי רצועת הים התיכון הישראלית  ובסיס  אפשרי לפורום שמירת הסביבה הימית בגליל המערבי בכלל .

השמורה הימית ים ראש הנקרה אכזיב,  היא כיום השמורה הימית הגדולה ביותר בארץ, גבולה הצפוני הוא גבול ישראל-לבנון, והדרומי: גבולה הצפוני של העיר נהריה. שטח השמורה משתרע על  כ-100 קמ"ר, אורך קו החוף: 6.8 ק"מ, מרחק מקו החוף  כ-15 ק"מ, והעומק המרבי בשמורה: כ-800 מ'.

בשמורה מגוון בתי גידול כגון משטחי גידוד סלעיים על קו החוף, רכסי כורכר טבועים ומערכות הבקיעים והמערות שבהם, איוני ראש הנקרה-אכזיב המשמשים אתרי קינון חשובים לשחפיות ים ושחף צהוב-רגל (בשנים האחרונות אף נצפו בהם זוגות של המין הנדיר שחפיות רסן), וצוק תת ימי הצונח אנכית לעומק של כ – 20 מ‘ ומהווה בית גידול עשיר למיני חסרי חוליות ודגים רבים.

שמירה משותפת עם הציבור

בראש ועדת השמורה הימית עומדים יובל אלון רכז קהילת ים אכזיב של אנשי הים התיכון ואייל מילר ראש מרחב ים צפון ברשות הטבע והגנים. משתתפים בה נציגים מכלל בעלי עניין בשמורה, בהם נציגי ארגוני סביבה מקומיים וארציים (קיימא, החברה להגנת הטבע , צלול), נציגי רשויות מקומיות מטה אשר ונהריה, מועדוני ספורט ושיט מקומיים, אקולוגיים ימיים, נציגי דייגים ועוד .

יובל אלון: "מדובר בפעם ראשונה שוועדה כזאת מתכנסת בארץ בכלל. זה מאוד מקובל בעולם שהציבור מעורב בניהול שמורות ימיות. הרבה פעמים שמורות ימיות  הן רק על הנייר. יש לנו פה באזור היסטוריה יפה של שיתופי פעולה בתחום שמירת הסביבה הימית כמו עצם הקמת  קבוצת "שומרי החוף והים , אנשי הים התיכון" שיזמו ביחד עם רשות הטבע והגנים את הקמת הוועדה. הוועדה תעזור לרשות הטבע והגנים לשמור על המגוון הביולוגי ומאידך תהווה גוף חושב ומסדיר את הצרכים של בעלי העניין השונים. הרעיון הוא שבחשיבה ביחד ובתקשורת טובה ניתן להבין יותר טוב את המצב ולמצוא פתרונות מוסכמים". ואייל מילר מוסיף: "הוועדה מאוד חשובה. הרט"ג מבין יותר ויותר את הצורך במעורבות ובתמיכה ציבורית במודעות של תושבי האזור לעצם קיום השמורה. כל הסקרים האחרונים מעידים על הצלחת השמורה בשמירת המגוון הביולוגי כולל מחקר לובסטרים שעשיתי".

בפגישתה השנייה השבוע דנה בפרוייקט שילוט יצירתי של השמורה המורחבת יחד עם הקהילה, הקמת מרכז ימי לחקר הדרכה וקהילה תוכנית חזית הים לתכנון עורף החוף הנושק לשמורה וחופי מטה אשר בכלל, ויצירת שיתופי פעולה לארוע המקווה לשבור את שיא גינס "ניקוי הים הגדול בעולם. רשות הטבע והגנים גם עידכנה בנוגע לשיא המטורף של הטלות צבות ים השנה.
ועדה זו היא חלק מתהליך נרחב יותר שבו הציבור לוקח חלק ומעורב יותר בניהול משאבי הטבע תוך הסדרת השימושים והצרכים השונים של תושבי האזור.