חופים שחורים, בעלי חיים לכודים וחשש לטבלאות הגידוד

 כמויות הזפת העצומות שנפלטו לחופי הארץ, גובות מחיר מבעלי חיים, מסכנות את טבלאות הגידוד, ומזהמות את הקרקע.  המקור לזיהום עדיין לא ברור.

ענת גבריאלי, אנשי הים התיכון

גושי הזפת שנפלטו אתמול (רביעי), צבעו בשחור את חופי הכרמל הבונים, דור, מעגן מיכאל, נווה ים ועוד. הם הופיעו בריכוזים קטנים יותר בחופי הצפון (אכזיב, עכו) הרצליה, פלמחים, ניצנים ובעצם בכל חופי הארץ.

אין ספק שמדובר באירוע חריג וגדול של זיהום ים. צוות "חירום ים" של  עמותת אקואושן, וארגוני סביבה נוספים בהם: רשות הטבע והגנים, אנשי הים התיכון ועוד, רתמו מתנדבים והחלו לסייע בניקוי החופים, מבצע שימשך גם בסוף השבוע.

את הנזק  העצום כבר ניתן לראות. היום (ה') במסגרת הניקיון, מצאו עובדי רשות הטבע והגנים, שחף בחוף דור וצב ים קטן בחוף פלמחים. שניהם נפגעו מהזפת. הצב והשחף פונו לטיפול רפואי בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי לאחר שנוקו מהזפת בשטח. בשעות אחר הצהריים התקבלו דיווחים על צבי ים נוספים שכוסו בזפת.

   

צב ים קטן מכוסה בזפת. (צילום שלומי בן שימול, רשות הטבע והגנים)

בין בעלי החיים שנפלטו לחוף בניצנים נמצאה גם גופה של לוויתן מצוי (גור) בגודל 10 מטרים. ד״ר אביעד שיינין מתחנת מוריס קאן לחקר הים ועמותת דלפיס מסביר כי לוויתן מצוי בסבירות מאוד גבוהה. לפני כשבועים התקבלו שני דיווחים מאנשים שנצפו מאשדוד והרצליה ללא צילום. מדובר באירוע נדיר יחסית התיעוד האחרון היה ב2016. בדרך כלל מגיעים לאזורנו פרטים צעירים. גם במקרה הזה מדובר בפרט צעיר 10 מטר בבגרות מגיעים בים התיכון 20 מטר ובאוקיינוסים מגיעים ל24 מטר. בעל החיים השני בגודלו אחרי הלוויתן הכחול בעולם. הם נפוצים במערב הים התיכון אך נדירים מאגן המזרחי.

גופת לוויתן מצוי נפלטה לחוף ניצנים. צילם דוד חלפון, רשות הטבע והגנים

הזפת מהווה גם סכנה ממשית לטבלאות גידוד בשמורת דור הבונים. רותי יהל אקולוגית ים ברשות הטבע והגנים מסבירה את החשש: "בשמורת דור הבונים הערך טבע הרגיש ביותר הנו טבלאות גידוד. הדאגה הגדולה ביותר הנה שהזפת תדבק אליהם ותפגע בהם. רק לאחרונה ראינו חזרה של צינוררים בטבלאות הגידוד לאחר 25 שנה שלא נצפו והחשש הגדול שהזפת תהרוג אותם. החילזון צינוריר הבונה מסייע בהגנה על החוף והמצוק שמעליו באמצעות חומר שהוא מפריש, כמעט ונעלם כליל. אבל בסקר חדש של רשות הטבע והגנים, התגלו חלזונות כאלה בכמה אזורים בארץ בניהם בשמורת דור הבונים. החשש הנוסף שהזפת תחדור לקרקע ולכן אנחנו מנסים לאסוף את הזפת מהקרקע".

חוף גדור. כמויות עצומות של זפת (צילום אנשי הים התיכון)

זפת הוא תוצר של פירוק והתגבשות נפט, שמנים ומוצריהם. זיהום חמור זה הוא עוד תזכורת עגומה למצבו של הים התיכון שהופך להיות מאגר לקידוחי נפט ואסדות, מעבר של מיכליות נפט. האירוע ממחיש את הסכנה מההסכם שנחתם לאחרונה בין קצא"א לאיחוד האמירויות להרחבת פעילות הצינור לשינוע נפט. 120 מכליות ענק שעוגנות ומשנעות נפט דרך נמלי אילת ואשקלון, מהווות סיכון סביבתי, בריאותי וכלכלי לתושבי אילת ואשקלון וחושף את כל מפרץ אילת-עקבה ואת חופי סיני וחופי הים התיכון לסכנה אדירה שמקורה בדליפה, תקלה או חבלה מכוונת. 250 מדענים שיצאו בקריאה לעצור את המיזם טוענים: "מספיקה תקלה או חבלה אחת 'קטנה' באחת המכליות הללו כדי לגרום לאסון סביבתי גדול, גם בים התיכון, ובעיקר בים סוף. למשל, אם 'רק' 1% מתכולתה תישפך לים, זו כמות של אלפי חביות נפט, שתתפשט במפרץ הקטן, ונפט יכסה את החופים ושוניות האלמוגים של אילת, עקבה וחופי סיני"

נכון לעכשיו, במשרד להגנת הסביבה עדיין מתקשים להסביר מהו מקור הזיהום. לטענתם גושי הזפת ככל הנראה נפלטו ממכלי דלק של אוניות הנמצאות בלב ים. אולם אירוע זה חייב להדליק נורה אדומה למדינה ולמקבלי ההחלטות שחייבים לעשות הכל כדי למנוע את האסון האקולוגי הבא.

צילום תמונה ראשית. שלומי בן שימול, רשות הטבע והגנים