מדוע צריך שמורות ימיות? ברשות הטבע והגנים מסבירים

ב-3 במרץ יציינו ברחבי העולם ובישראל את היום העולמי לשמירת החי בבר, במטרה להעלות את המודעות והחשיבות של חיות הבר בעולמנו. השנה יתמקדו מאמצי ההסברה סביב שמירת החיים בים – למען האנשים ולמען הסביבה.

ישראל שוכנת לחופי האגן המזרחי של הים התיכון. זהו אגן חם ובו מגוון רחב של בתי גידול תת-ימיים בעולם עמוק, כחול וגדול, עתיר מרבדי חולות, משטחי סלע, נופים עשירים וטבע ססגוני.

לצערנו, למרות נפלאותיו ותרומתו העצומה לאיכות חיינו, עתידו של עולם זה אינו מובטח. כמו הטבע היבשתי גם הטבע בים זקוק להגנה, אך שלא כמו היבשה, שבה כבר מוגדרות שמורות טבע, הטבע הימי זכה להכרה רק בשנים האחרונות. היום יש רק שמורות טבע ימיות מעטות וקטנות בים התיכון מול חופי ישראל, ושטחן הכולל הוא פחות מאחוז מהשטח הימי הריבוני של המדינה.

כדי לבחון אם שמורות טבע ימיות אכן תורמות לבריאותו ולתפקודו של הטבע הימי, רשות הטבע והגנים עשתה מחקר תת-ימי מקיף בשיתוף מיטב מדעני הים של ישראל. ממצאי המחקר מורים על התאוששות ברורה בשמורות בהשוואה לאתרים דומים מחוץ לשמורות: בשמורות הימיות הדגים רבים יותר וגדולים יותר, הלהקות מתחדשות, ובאזור מתרחשים תהליכי שיקום ושגשוג ניכרים. גם מחקרים שנעשים ברחבי העולם מציגים תוצאות דומות, וכיום חשיבותן של שמורות טבע ימיות אינה מוטלת עוד בספק.

שמורות טבע ימיות מוגנות בקפידה הן הדרך הנכונה לשימור הסביבה הימית – למען הים, למעננו ולמען הדורות הבאים.

לכבוד יום החי בבר העולמי יתקיימו בשבוע הבא פעילויות ניקוי חופים בהובלת פקחי רשות הטבע והגנים, מתנדבים, מדריכים וחברי קהילות אנשי הים התיכון.

בנוסף, יתקיים שייט חגיגי בסימן שמירת הים, המאורגן על ידי אנשי הים התיכון ומחמל"י (מרכז חקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל) ובהשתתפות מרצים, מתנדבים, תלמידים ובני נוער.

הכתבה פורסמה באתר רשות הטבע והגנים