סקר אקוסטי בוצע לראשונה בשמורת הים בראש הנקרה

עד היום, הדרך העיקרית שבה נעשו סקרים על אוכלוסיות הדגים בשמורה, ובאופן כללי על ספירת כמות הדגים בים התיכון היתה באמצעות ספירה ויזואלית של דגים בסקרי צלילה.

לאחרונה, מוטמעת בארץ שיטה חדשה שנקראת סקר אקוסטי. במסגרת עבודת הדוקטורט שלה מבצעת החוקרת שרה אוחיון, ממעבדת בלמקר לאקולוגיה ימית באוניברסיטת תל אביב, סקרים אקוסטיים  במטרה לבדוק האם דגים זולגים החוצה משמורת ראש הנקרה החוצה ותורמים למשאב הדגה.

שמורת ראש הנקרה היא הגדולה והיעילה ביותר שיש לנו בישראל. סקרים קודמים הוכיחו כי כמויות וגודל הדגים בשמורת ראש הנקרה גדולות יותר מאזורים מחוץ לה אך נושא הזליגה טרם נחקר.
מחקרים רבים מרחבי העולם מראים כי כאשר שמורות ימיות נאכפות כראוי, אוכלוסיות הדגים שבהן מתאוששות וגדלות. כאשר כל בתי הגידול הטובים בשמורה מתמלאים, דגים מתחילים לחפש משאבים (מזון ומקומות מסתור) חדשים ו"זולגים" החוצה מחוץ לשמורה. בצורה זו השמורה הימית גם מגנה על המערכת האקולוגית ובעלי החיים בים וגם תורמת להתאוששות משאב הדייג לטובת האדם.  WIN -WIN situation.

כעת, זאת הפעם הראשונה שבה מנסים לכמת את תהליך זליגת הדגים בשמורה ימית במזרח הים התיכון באמצעות סקרים אקוסטיים.
אוחיון: " האקוסאונדר משדר גלי קול אל עמודת המים וקולט את ההחזרים ממטרות שנמצאות במים. לאחר הסקר מעבדים את הנתונים ומחשבים כמה מטרות נקלטו בשטח שנסקר וממירים את המספרים הללו לביומסה – כדי לדעת כמה דגים יש בים. האקוסאונדר שאנו משתמשים בו הוא פיתוח חדש שנקרא אקוסאונדר עם פס רחב ויוכל אולי בהמשך לאפשר לנו לזהות גם את מיני הדגים".

שרה אוחיון, היא גם רכזת קהילת הצוללים משמר הים של ההתאחדות הישראלית לצלילה השותפה לקואליציית  אנשי הים התיכון, ששמה לה למטרה להביא להקמת שמורות ימיות לאורך הים התיכון.

הצטרפו לעצומה של  אנשי הים התיכון.

אתם מוזמנים לעקוב אחרי סרטונים נוספים של המעבדה בערוץ היו טיוב.

ענת גבריאלי, הסרטון בהפקת Hezi Buba (בובה הפקות).