פעילי הסביבה ואנשי הים התיכון, חגגו אמש את ההכרזה הרשמית של "שמורת ים ראש-הנקרה אכזיב" המורחבת.
ענת גבריאלי, צילום יובל אלון
חתימה אחת היתה חסרה להשלמת ההכרזה על השמורה הימית המורחבת ראש הנקרא אכזיב. השבוע אחרי שגם משרד המשפטים חתם על ההכרזה, יצאו עשרות פעילי הסביבה לחגוג את האירוע בחוף, בהם פעילים מקבוצת שומרי החוף והים גליל מערבי – אנשי הים התיכון, פעילי"קיימא" ואכזיב ואנשים שלהם חלק נכבד במאבק להרחבת השמורה, כמו אייל מילר, ראש מרחב ים צפון ברשות הטבע והגנים, ומיה אלסר יו'ר מחמל'י ותושבת האזור.
בעקבות הכרזת הרחבת השמורה , שהיא הגדולה ביותר בארץ, גדל שטח השמורות הימיות לכ-3% משטח הים באזור ישראל. גבולה הצפוני של השמורה הוא גבול ישראל-לבנון, והדרומי: גבולה הצפוני של העיר נהריה. שטח השמורה: כ-100 קמ"ר, אורך קו החוף: 6.8 ק"מ, מרחק מקו החוף כ-15 ק"מ, העומק המרבי בשמורה: כ-800 מ'.
הפעילים חוגגים את הכרזת השמורה
בשמורה מגוון בתי גידול כגון משטחי גידוד סלעיים על קו החוף, רכסי כורכר טבועים ומערכות הבקיעים והמערות שבהם, איוני ראש הנקרה-אכזיב המשמשים אתרי קינון חשובים לשחפיות ים ושחף צהוב-רגל (בשנים האחרונות אף נצפו בהם זוגות של המין הנדיר שחפיות רסן), וצוק תת ימי הצונח אנכית לעומק של כ – 20 מ‘ ומהווה בית גידול עשיר למיני חסרי חוליות ודגים רבים. פיקוח הדוק על השמורה מראשית שנות ה – 80 הביא לשימורם של מגוון מיני דגים, סרטנים וחסרי חוליות הגדלים ומתרבים כאן, בעוד בחלקים אחרים של מימי ישראל הם נדירים ומצויים בסכנת העלמות.
בחורף 2010-2009 נצפה על טבלאות הגידוד בשמורה מספר פעמים כלב ים נזירי. כיום זהו מין בסכנת הכחדה עולמית. במידה ואוכלוסיותיו יתאוששו בעתיד, עשוי מין רגיש זה להשתמש בנקרות ראש הנקרה כאזור המלטה וגידול הצאצאים.
עומקו הרב של הקניון מאפשר לבעלי החיים של המים העמוקים להתקיים בקרבה רבה לחוף. מיני דגים וסרטנים, המופיעים בדרך כלל בעומק של 500 מ‘ בחלקים אחרים של הים התיכון, מופיעים בראש הנקרה בעומק 50 מ‘.
מי אלוף בצת?
אמש גם ציינו באירוע את "חג בצת השנתי" שכלל גם ה"תשבצת": חידון החוף ואליפות בצת ב- 3 מקלות שהוקדשה השנה לשמורה. הימית. הזוכה בתחרות הוא אלישע שריף בן ונכד לפעילי סביבה, שקיבבל את המקל מאלוף השנה שעברה מייקל רפאל, ראש קמפין אנשי הים התיכון.