הכירו את קים: הלוויתן הישראלי הראשון 

באפריל זוהתה להקה של שמונה לוויתני ראשתן מול חופי חיפה על ידי חוקרים מגרינפיס ומאוניברסיטת חיפה.  אחרי בירור עם עמיתים ממדינות שכנות התברר שלא מדובר בלווייתן מוכר ולכן הוא הפך ללווייתן הישראלי הראשון. את שמו הוא קיבל על שם קים, סטודנטית לתואר שני שצילמה אותו.

ענת גבריאלי, אנשי הים התיכון

בתחילת חודש אפריל תיעדו חוקרים מגרינפיס ואוניברסיטת חיפה להקה של כשמונה לוויתני ראשתן (sperm whales) מול חיפה בים התיכון במרחקים של 14 ק"מ ו-28 ק"מ מחוף ראש כרמל, הצוות גם זיהה במעמקים לוויתן אחד מסוג זיפיוס חלול-חרטום (Cuvier’s beaked whale).

הראשתנים הם מאוד חמקמקים וקשים לתיעוד. אך הם נוהגים להניף את זנבם מעל פני המים וליישר את גופם בצורה אנכית לקראת צלילת עומק על מנת לחפש מזון ועל ידי כך הצליח צוות המשלחת לצלם את זנבו של אחד הלוויתנים. תיעוד הזנב, מאפשר זיהוי אישי של כל פרט, מעיין טביעת אצבע המורכת מצלקות וחתכים שלא מגלידים המייצרים זנב ייחודי עבור כל ראשתן. החוקרים יצרו קשר עם עמיתים במדינות השכנות, יוון, קפריסין ותורכיה במטרה לגלות האם הלוויתן מוכר לחוקרים ונמצא בקטלוג הלוויתנים המזוהים שלהם במטרה להבין יותר לעומק את תפוצתם במזרח הים התיכון. כעת נודע להם שאין התאמה ולכן תגלית זו הפכה את הראשתן שזנבו תועד ללוויתן הראשתן ״הישראלי״ הראשון בקטלוג של תחנת מוריס קאהן לחקר הים, בבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה. הלוויתן קיבל את השם קים, על שם קים קובו, סטודנטית לתואר שני בחוג לביולוגיה ימית ובתחנה, שצילמה את התמונה המזהה ההיסטורית.

זנב הלוויתן הישראלי. לא דומה לאף אחד. צילום קים קובו

הים התיכון מכיל מישורים עמוקים נרחבים מאוד, שבהם מצויות תעלות תת מימיות התחומות במדרונות, ומהווה בית גידול חשוב ליונקים ימיים צוללי העומק. החיים של בעלי החיים בעומק הים במים הכלכליים של ישראל, מושפעים ממגוון גדול של פעולות אנושיות בים, בהן רעש, התנגשות בכלי שיט, זיהום ודיג ולוויתני הראשתן נמצאים על סף הכחדה בים התיכון ואוכלוסייתם קטנה במהירות, החוקרים מקווים שאזור התגלית מול חיפה משמש עבור הראשתנים כבית גידול חשוב. 

 

צילום : אלעד איבס/גרינפיס ישראל

ישנם פערי מידע גדולים בכל הנוגע להימצאותם ולמצבם של היונקים הימיים במים הכלכליים של ישראל, והמחקר המדעי בנושא זה הוא מועט מאוד והחל לפני כ-20 שנה בלבד, כשלמעלה מ-15 שנה לא נערך סקר ימי שיטתי באזור. בתחילת אפריל, יצאו גרינפיס ישראל, בשיתוף יחידת המחקר של גרינפיס הבינלאומי וחוקרי תחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר למדעי הים ע”ש צ’רני באוניברסיטת חיפה, יצאו לחלקו הראשון של סקר אוכלוסיית היונקים הימיים המקיף ביותר שנערך עד כה בתחומי המים הכלכליים של ישראל – אזור שכמעט לא נחקר ועומד לקראת פתיחה של כ-15 אלף קמ״ר לקידוחים של גז ונפט חדשים לייצוא.

הסקר הימי נועד לתעד את נוכחותם של לוויתנים, דולפינים ויונקים ימיים נוספים בים העמוק של ישראל, שחלקם נמצאים בסכנת הכחדה כתוצאה מזיהום פלסטיק, פגיעה מכלי שייט מהירים, וקידוחים ימיים של תעשיית הדלקים הכוללים פיצוצים סייסמיים שמסכנים את חייהם של בעלי החיים בים. כמחצית מאוכלוסיית בעלי החיים הימיים (יונקים, ציפורים, דגים) נכחדה ב-45 השנים האחרונות על פני כדור הארץ.