מעל 18,000 מתנדבים שאספו בו זמנית למעלה מ-62 טון אשפה ביום ניקוי החופים, שכמותו לא היה בארץ, מראש הנקרה ועד אילת. כ-50% מהפסולת – בדלי סיגריות.
ענת גבריאלי, אנשי הים התיכון
כ-18,000 ישראלים פקדו בשישי האחרון את חופי ישראל במטרה לנקות את הים ואספו כ-62 טונות פסולת בלמעלה מ- 100 מוקדים שונים לאורך חופי הים התיכון. מספר משתתפים זה מהווה שיא עולמי, בניקוי חופים.
במקביל לניקוי עצמו, התבקשו המתנדבים לדווח על הפסולת שאותה אספו באמצעות יישומון טראשטאג (TrashTag). נתונים הנאספים על ידי מתנדבים במסגרת יום ניקוי החופים הבינלאומי, מזה 33 שנים, מהווים נכון להיום את מאגר הנתונים הגדול ביותר בעולם על פסולת ימית.
20 קבוצות וארגונים ו-170 מתנדבים יחידים נרשמו ליישומון, שדיווח בזמן אמת על 3636 פריטים, מתוכם 47.5% בדלי סיגריות ומוצרי עישון, 7.5% פקקי בקבוקים, 7.2% אריזות, 6.9% כלי אוכל ו6.5% מוצרי היגיינה. הנתונים נשלחו מ-17 נקודות שונות בארץ מתוך ה-100 שנוקו. בנוסף, 9% מהפריטים שנאספו נכללו תחת קטגוריית "שונות".
המצאות כל כך הרבה בדלי סיגריות מצביעה על בעיית מעשנים שלא מתייחסים לבדלי סיגריה כפסולת, ולא רואים בהשלכת בדלים כמפגע סביבתי (יש כאלה שמאמינים שהבדלים עשויים מחומר אורגני מתכלה), אבל גם על כך שעובדי הנקיון מטעם הרשויות המקומיות לא טורחים לאסוף את הפסולת הקטנה, אומרת ד"ר גליה פסטרנק מומחית בתחום איסוף פסולת מהים.
חוף לידו באשדוד
על פי הערכות שונות, מדי שנה בשנה, מושלכים לימים ולאוקיינוסים, כ – 8 מיליון טונות של פלסטיק. דוח ניטור לאומי של פסולת ימית, לשנת 2019, שנערך על ידי המשרד להגנת הסביבה והמכון לחקר ימים ואגמים, מעלה כי כ – 70% מהפסולת בים, מורכבת מחלקי שקיות ואריזות פלסטיק, והשנה נוספו גם מסכות וכפפות חד פעמיות, לפסולת בחופים.
האירוע נערך ביוזמת קואליציית אנשי הים התיכון, הכוללת את החברה להגנת הטבע, דלפיס, צלול, Ecoocean, רשות הטבע והגנים, ובשיתוף פעולה עם שורה ארוכה של גופים וארגונים במטרה להשפיע על מקבלי החלטות בשלושה תחומים עיקריים: הקמה והרחבת שמורות טבע ימיות, איסור על הכנסת חד פעמי לחופים ואכיפה. בין הממארגנים: חיים וסביבה, תנועת הצופים, האיחוד האירופי, שגרירות ארה"ב בישראל, עיריות ורשויות לאורך החוף וארגונים סביבתיים רבים.
מתנדבי "פלסטיק פריי ישראל" בחוף המדרון ביפו
עשרות אלפי מתנדבים גדשו את החופים מראש הנקרה ועל זיקים, כולל חופי כנרת ואילת, בהם: משפחות, חיילים, תנועות נוער, והמוני אזרחים טובים.
מייקל רפאל, רכז ארצי של קואליציית אנשי הים התיכון, מארגון 'אנו': "כולנו תקווה שההירתמות הנרחבת תשפיע על מקבלי ההחלטות לפעול למען עתידו של הים. החי והצומח הימיים מספקים עבורנו שירותים קיומיים – אוויר לנשימה, מקור למזון, תשתית לחקלאות ועלינו להגן עליהם".
קבוצות צופים גדשו את כל החופים
מדינת ישראל התחייבה עד 2020 להכריז על 10% משטח הים של ישראל כשמורות ימיות ונכון להיום, הכריזה רק על 3% מהשטח הימי בישראל, דבר המותיר מינים ימיים רבים בסכנה. שמורות טבע ימיות הן הפתרון היחיד המוכר ע"י המדע ככזה שיכול לספק הגנה משמעותית ולהבטיח את עתידו של הים"
בדלי סיגריות. הפסולת הכי שכיחה בחופים
"הסביבה הימית היא בעלת חשיבות רבה עבור האנושות ושאר היצורים החיים", מסבירה פזית שביד שייט, מנהלת תחום קהילות ופעילות עירונית בחברה להגנת הטבע. "מדענים מעריכים, כי בשנת 2050, מסת פסולת הפלסטיק באוקיינוסים, תהיה שווה, או גדולה, ממסת היצורים החיים. האנושות זיהמה את הים והחופים וזה הזמן שלנו לתקן את זה"
לאור ההצלחה פועלים המארגנים להפוך את האירוע הזה לאירוע מסורתי שנתי.