בצלילה אחת בשמורת גדור נתקל הצלם והאקולוג הימי חזי בובה בלא פחות מארבע מדוזות שונות. ולא כולן צורבות…
חוטית נודדת
(Rhopilema nomadica)
חוטית נודדת, הצורבת ביותר. צילום חזי בובה
המדוזה הנפוצה ביותר בחופי ישראל. שייכת למחלקת מדוזות הסוכך ומקורה ככל הנראה באוקיינוס ההודי.אובחנה ע"י פרופ'בלה גליל כפולשת לים התיכון דרך תעלת סואץ. סימן זיהוי בולט שלה הם החוטים רבים המשתלשלים מגופה באזור הזרועות והפעמון הגדול הפחוס ומהמחוספס שלה. בקיץ 1976 תועדה לראשונה נוכחותה של החוטית הנודדת בים התיכון ומאז שנות השמונים נצפים נחילים אדירים שלה מול חופי ישראל. התפשטה מחופינו לכל מזרח הים התיכון ולאחרונה נצפו נחילים שלה גם בתוניסיה וסרדיניה במערבו.
כחולת שולייים חלקה
(Rhizostoma pulmo)
כחולת שוליים חלקה. צועדת לפני ואחרי נחילי חוטיות. צילום חזי בובה
לשעבר מדוזה מצויה. הייתה הנפוצה ביותר בחופי ישראל עד להגעתה של החוטית הנודדת.יש לה פעמון קמור וחלק ופחות זרועות צורבות מאשר לחוטית. היא גם צורבת פחות ובדרך כלל גודלה קטן יותר. אנחנו רואים אותה בעיקר לפני ובראש נחילי החוטיות בקיץ. תפוצתה כוללת את מזרח האוקיאנוס האטלנטי, הים התיכון והים השחור.
פעמונית נקודה
(Phyllorhiza punctata)
פעמונית נקודה. בגלל הנקודות של גבה. צילום חזי בובה
נקראה בעבר פילוריזה. מתאפיינת בנקודות הלבנות על גבי הפעמון שלה. זוהתה באזורנו לראשונה בחופה הים תיכוני של ישראל בשנת 1965 אבל נעלמה לחלוטין מאז עד לשנת 2009. בעשור האחרון הפכה נפוצה מאד בחופי ישראל בנחילי תחילת הקיץ. המקור שלה בחופי אוסטרליה, ופריחות מאסיביות שלה נרשמות מאז שנת 2000 גם במפרץ מכסיקו.
זר פרחים ים סופי
(Cotyllorhiza erythrea)
זר פרחים ים סופי. הגיעה לים התיכון דרך תעלת סואץ. צילום חזי בובה
לשעבר שורשנית ים-סופית. מדוזה זו אינה צורבת. היא הוגדרה כמין חדש למדע בשנת 1908 על ידי גוסטב שטיאסני, מדען אוסטרי ממוצא יהודי שאסף מדוזות מים סוף וניבא שבעתיד הן יגיעו גם לים התיכון דרך תעלת סואץ. רק בשנת 2012 הגיעו השורשניות לחופי ישראל והחלו להתבסס בהם, ומאז נצפו מספר פעמים בנחילי הקיץ.
המידע מתוך אתר מדוזות בעם