ממעמקים קראתיך

מרגש: חוקרים טוענים שמצאו מין חדש של לוויתן ממשפחת לווייתני המקור.

ענת גבריאלי, אנשי הים התיכון

לווייתן חדש מצטרף למשפחת היונקים.  זה קרה במערב למקסיקו באוקיינוס השקט בחודש שעבר. מדענים ששמעו קולות לא מוכרים של לוויתן יצאו למסע לחפש באיזה לוויתן מדובר.  החוקרים היו על סיפונה של ספינת  Sea Shepherd, כשראו שלושה לווייתני מקור. הם תיעדו את החיות שלא נראו דומים למינים המוכרים, והקליטו את האותות האקוסטיים שלהם שגם נשמעו להם אחרת, מהמינים שאותם הם מכירים. ד"ר גיי בארלו חוקר יונקים ימיים מומחה לוויתני מקור, שהיה על הספינה סיפר: "ראינו משהו חדש. משהו שלא היה צפוי באזור זה, משהו שאינו תואם, מבחינה ויזואלית או אקוסטית, לכל מה שידוע שקיים". כדי לאשש את הממצא לקחו החוקרים מים מקרבת הלוויתנים במטרה לקבל דגימות גנטיות מאותם הלוויתנים ולוודא שאכן מדובר במין חדש.

לווייתן המקור החדש. צילום מסך מתוך סרטון של Sea Shepherd/Conanp

ד"ר אביעד שיינין, מנהל מרכז הדולפין והים של עמותת דלפיס, ומנהל תחום טורפי על ימיים בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה, אומר כי המיוחד בלוויתן זה הוא היכולת שלו לצלול למעמקים ולאורך זמן רב. לוויתן אחר ממשפחת לוויתני המקור תועד לאחר שצלל לכ-3 ק"מ ועצר את נשימתו במשך כ-4 שעות. זה בהחלט חריג מסביר ד"ר שיינין, בדרך כלל לווייתנים צוללים מאות מטרים במשך כחצי שעה. היכולת לצלול למעמקים נותנת להם יתרון אבולוציוני, בכך שהם  יכולים לרדת לעומק עצום ולצוד את מזונם היכן שאין להם מתחרים רבים.

על חווית המפגש המפתיע אומר בארלו: המין הלא ידוע של לווייתני המקור שנראה במהלך ההפלגה צצו קרוב לסירה. הם באו אלינו; פעמיים, שלוש הם חזרו לסירה. הם חקרו את ההידרופון שהכנסנו למים. זה היה המפגש המדהים ביותר של לווייתני מקור שהיה לי אי פעם".