סקר חדש מגלה כי חילזון צינוריר הבונה, שכמעט ונעלם, חזר לכמה אזורים בארץ. החילזון מסייע בהגנה על החוף והמצוק באמצעות חומר שהוא מפריש.
ענת גבריאלי, אנשי הים התיכון
סקר שנערך ברשות הטבע והגנים על ידי ד"ר רותי יהל, וד"ר אורית ברנע, מגלה כי חילזון הצינוריר הבונה שב לטבלאות הגידוד במזרח הים התיכון לאחר רבע מאה של העדרות.
חיים בטבלאות הגידוד
לאורך החופים הסלעיים של ישראל בים התיכון, במיוחד באתרים כמו שמורת דור-הבונים המפורצת, משתרעים משטחי הסלע הכורכריים המכונים טבלאות גידוד. המשטחים הללו נמשכים מקו החוף לכיוון הים, מתכסים ונחשפים ממי ים בהתאם למצב הגאות והשפל, ומכוסים במגוון גדול של אצות, שושנות ים, צדפות, חלזונות, בלוטי ים וסרטנים המאכלסים את הטבלה ואת הבורות והמפרצים שעל פניה.
"טבלאות אלה הן מבנים ביוגניים (בנויים משלדי בעלי חיים) מהחשובים ביותר בסביבת הים התיכון ובעולם כולו", מסבירה ד"ר רות יהל מרשות הטבע והגנים. "אחד מבעלי החיים המיוחדים החיים על פני הטבלה ובונים אותה הוא חלזון קטנטן, שבעבר נקרא צינורן בונה, וכיום נקרא צינוריר בונה בגלל צורת התזונה המיוחדת שלו (הפרשת "מפרש" ריר הלוכד חלקיקים אכילים מהמים ועיכול הריר עם החלקיקים). החילזון יחודי למזרח הים התיכון ונחשב מין מהנדס סביבה (“Ecosystem Engineer”). הוא יוצר צברים בשפת הטבלה לכיוון הים, שלעתים מגביהים את השפה מעל פני הטבלה ויוצרים מבנה של שונית זעירה הקרוי כרכוב. מבנה זה מאכלס בתוכו מגוון גדול של מיני בעלי חיים נוספים ואצות".
צינוריר הבונה. חילזון שתורם לבניית טבלאות הגידוד. צילום ד"ר אורית ברנע.
לחלזונות תרומה חשובה לבניית הטבלה על ידי כך שיכלאו עליה מי ים המאפשרים למגוון בעלי חיים ואצות להתקיים על פניה, להגדלת המגוון, וגם להגנה על קו החוף – מכיוון שהכרכובים והטבלאות הם אלה שסופגים את מפץ הגלים, אומרת יהל, ובכך מגינים על החוף ועל המצוק שמעליו. העלמות של הצינורנים מדרדרת את מצב הטבלה והחוף.
תהליך ההתדרדרות
קיימות עדויות לכך ששוניות הצינורירים שגשגו לאורך חופי הארץ מעניין לציין כי בשנות ה- 60 וה- 70 של המאה שעברה דווח על צברים חיים של צינוריר בונה שתפסו שטח של באזור הכרכוב וגודלם השתנה באופן עונתי. אולם משנות ה-90 של המאה הקודמת נצפתה התדרדרות מתמשכת בכיסוי החי של החלזונות, מסבירה יהל.
טבלאות גידוד עם החילזונות הקטנים. מחזה שלא נראה כמותו 3 עשורים. צילום מתן כרמל רשות הטבע והגנים
בחמש השנים האחרונות התגלו בסקרים שונים עדויות נקודתיות לגבי גילויים של צברים קטנים וחיים של החלזון צינוריר בונה במספר אתרים לאורך החוף הישראלי. בנוסף, לאחרונה אותרו פרטים חיים של חלזונות מהסוג צינוריר בשבי ציון, ובמהלך השנתיים האחרונות דווח גם על הימצאות מקבצים דומים של החלזונות מאזורים אחרים בארץ: גבעת עליה (יפו), תל נאמי ושמורת הבונים.
תוצאות סקר מעודדות
לאור דיווחים נקודתיים על צברים חיים של חלזונות מהסוג צינוריר בונה שהתגלו במספר אתרים לאורך קו החוף הים תיכוני הישראלי, הוחלט ברשות הטבע והגנים על ביצוע סקר מקיף שנועד לאתר צברים חיים של הצינוריר בכל אתרי טבלאות הגידוד לאורך קו החוף. במסגרת הסקר נערכת סריקה רציפה של כל קו המתאר של מבני הכרכוב שנמצאים בשולי טבלאות הגידוד לאורך חופי ישראל.
הסקר, של ד"ר אורית ברנע וד"ר רות יהל, הנמצא בעיצומו בימים אלה, מניב גילויים מפתיעים באזור חוף הכרמל. בכל טבלאות הגידוד שנסקרו עד כה באזור, נמצאו עשרות רבות של צברי חלזונות השייכים ככל הנראה למין צינוריר בונה.
ד"ר יהל מסכמת: "מראות כאלה לא נצפו כבר כ- 3 עשורים בטבלאות הגידוד בישראל, והנוכחות המחודשת של הצינורירים על פני הכרכובים של טבלאות הגידוד מעודדת מאוד ומרמזת על השבת האיזון העדין בין תהליכי בלייה ובנייה של פני טבלאות הגידוד בבית הגידול הערכי והנדיר הזה.