ישראל חתמה על יוזמה בינלאומית המציבה יעד גלובלי של 30% שמורות טבע ימיות עד 2030. השרה להגנת הסביבה הכריזה אף כי תפעל להכרזת שמורה ימית חדשה באזור הפרעת פלמחים. בשורות טובות אבל הדרך ארוכה
ענת גבריאלי, אנשי הים התיכון
הצהרתה של השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג כי בכוונתה לפעול להכרזת שמורת טבע ראשונה במים הכלכליים של ישראל, באזור הפרעת פלמחים, היא בשורה חשובה ומעודדת במאבק להגנה ושמירה על הים התיכון.
זנדברג הצהירה על ההחלטה במסגרת חתימה על שתי יוזמות בין-לאומיות לשמירה על 30% מהמערכות האקולוגיות היבשתיות והימיות בעולם. אם אכן תוכרז שמורת טבע בים העמוק מול חופי פלמחים ("הפרעת פלמחים") היא תכפיל פי ארבעה את השטחים המוגנים הימיים בישראל – מ-170 קמ"ר כיום, למעל 700 קמ"ר לאחר ההכרזה. כיום, ישראל עומדת רק על כ-5% שמורות ימיות מוכרזות במים הריבוניים.
חתימה על יוזמות חשובות
ישראל הצטרפה אל שתי יוזמות חשובות האחת יוזמת High Ambition Coalition (HAC) for Nature and People – המציבה יעד של הגנה על 30% מהמערכות האקולוגיות יבשתיות והימיות ברמה הגלובלית עד שנת 2030. השנייה, היא יוזמת Global Oceans Alliance – יוזמה של בריטניה המציבה יעד גלובלי של 30% שמורות טבע ימיות עד 2030. יוזמה שחברות בה כיום 55 מדינות.
אזור אקולוגי מיוחד
הפרעת פלמחים הוא אזור אקולוגי ייחודי בישראל, הכולל מינים ייחודיים של בעלי חיים, ובהם גם מיני אלמוגים שלא ידוע עליהם הרבה.
אלמוגים בהפרעת פלמחים. צילום המשרד להגנת הסביבה
האתר מארח נקודה חמה במגוון הביולוגי בית גידול לגנים של אלמוגי עומק, בתווך בין 450 ל-800 מטרים מתחת לפני הים ובהם מין אלמוגים אנדמי למקום. סוגי אלמוגים אלו חיים במים קרים וה"הפרעה" היא האזור החם ביותר בו חיים אלמוגים מעין אלה, והמקום היחידי בדרום מזרח הים התיכון בו הם מצויים. כלומר מדובר באזור בעל ערכי טבע ייחודים ונדירים, שבו המערכות האקולוגיות בים העמוק פגיעות בשל קצב הגידול האיטי שלהן.
מאבק על הקידוחים
באזור הפרעת פלמחים מתקיים מאבק בעקבות ההחלטה של משרד האנרגיה (בשנת 2018 )להתיר לחברת אנרג'יאן, לחפש גז ונפט באזור הרגיש כל כך.
בשנת 2020 עתרה החברה להגנת הטבע לבג"ץ בבקשה לבחון מחדש את הענקת הזיכיון בטענה כי אזורים אלו הם בעלי רגישות סביבתית גבוהה ביותר. קידוחים אלו מסכנים בעלי החיים ועלולים לפגוע בטבע ובמערכת האקולוגית שבים, בעקבות דליפה אפשרית.
החלטה מעולה הליך מורכב
ישראל היא המדינה האחרונה בדירוג מבין מדינות ה-OECD בהכרזה על שטחי ים מוגנים באזור הים העמוק. ההצטרפות של ישראל ליוזמות המגנות על שטחי הים והיבשה עד 2030 היא בשורה מעולה. אולם הדרך עד להכרזת שמורה ימית היא ארוכה ומורכבת, ועלולה לקחת עוד שנים רבות.