דיג מכמורת

מצילים את החיים בים התיכון
עוצרים את דיג המכמורות

צילום: אביעד שיינין

הים והאוקיינוסים מכסים כ-70% מפני כדור הארץ והם המערכת האקולוגית הגדולה ביותר בכדור שלנו, אולם בדומה למשאבי טבע אחרים, שהאנושות הצליחה להביא לסף כלייה – גם הים הוא משאב סופי.

הוא מאויים על ידי גורמים רבים המביאים לפגיעה חמורה בו, בהם: זיהום, פלסטיק, חיפושי גז ונפט, שטחים לחקלאות ימית, בניית מרינות ומשבר האקלים ודיג יתר, גורם הפגיעה המשמעותי ביותר מבחינת פגיעה במגוון הביולוגי בים.

מדענים מעריכים שהאוקיינוסים עומדים לפני גל של הכחדת מינים.

כבר כיום, כ-90% מאוכלוסיות הדגים הגדולים נעלמו מהאוקיינוסים וקיימת דעיכה של כ-40% בכמות הפלנטקון שהם הבסיס לחיים בים בחמישים השנים האחרונות.

הסרט הדוקומנטרי 'Seaspiracy', החוקר את השפעת האדם על האוקיינוס, חושף את הנזקים הגדולים של תעשיית ציד לא חוקי של בעלי חיים ימיים הנמצאים בין היתר בסכנת הכחדה, ואת השלל לוואי המסיבי של מיליוני יצורים ימיים שנלכדים ברשתות הדיג ומוצאים את מותם ללא סיבה. מדובר בעצם בלכידה של מינים שהם לא המטרה כי אין להם ערך מסחרי או שהם קטנים מידי ולכן הם מושלכים בחזרה לים כשהם פצועים או מתים. הסרט חושף גם כי הרבה מהזיהום הימי הוא דווקא תוצאה של דיג, כאשר למשל כ-46% מהפסולת הימית  באי הפסולת בפסיפי הם למעשה רשתות דיג .

הים שלנו, הים התיכון, נחשב לים בו הטבע הוא המאויים ביותר על פני כדור הארץ. הוא סובל משיעורים קיצוניים של עליית הטמפרטורה בים ( 3 מעלות במשך 3 עשורים), הוא  מאויים על ידי מאות מינים פולשים המערערים את המערכת האקולוגית, והוא סובל מדיג יתר: בישראל ישנה דעיכה של 40% בדגה בעשורים האחרונים.

מכמורת - השיטה הפוגענית ביותר

בענף הדייג קיימות כמה שיטות דיג הפוגעות בהתחדשות הדגה ובמרבית הדייגים בענף: דיג מסחרי (עם שיטות דיג שונות בהן סירות מכמורת), ודייג ספורטיבי –  דיג פנאי (גם הוא בשיטות דיג שונות).

אולם שיטת הדיג הפוגענית ביותר היא דיג מכמורתנים הפוגעת אנושות בהתחדשות הדגה ובמרבית הדייגים האחרים בענף.

 

סירת מכמורת. חורשת את הקרקע ללא הבחנה

"דיג מכמורת" היא שיטת דיג בה ספינת דיג גוררת רשת על קרקעית הים. הרשת "חורשת" את הקרקע ולוכדת באופן גורף וחסר הבחנה את כל בעלי החיים הנקרים בדרכה. כתוצאה מכך  עד כ-80% מהשלל הוא שלל לוואי המושלך חזרה לים" דגים מסחריים וצעירים שעוד לא הספיקו להתרבות.

כ-16 ספינות מכמורת פועלות בישראל (על ידי פחות כ-50 דייגים ברישיון). הן לוכדות כ-1500 טון בשנה, המהווים כ-60% משלל הדיג השנתי בים התיכון (1% מסך צריכת הדגים בישראל).

דיג מכמורת הוא הרסני ונחשב לפוגעני ביותר מבחינה אקולוגית. מדובר בדיג בלתי סלקטיבי של דגים חסרי ערך מסחרי, דגים שלא הספיקו להתרבות, ודגים מוגנים המושלכים מתים לים כמו קיפודי ים, ספוגים, אלמוגים רכים, נחשוני ים ועוד.

 

כ-80% מהשלל הוא שלל לוואי המושלך חזרה לים"

כמו כן, נגרמת פגיעה משמעותית לצבי הים, והדולפינים הנמצאים בסכנת הכחדה: כ-1300 צבי ים  ו-2 דולפינים בממוצע נתפסים על ידי רשתות מכמורת בשנה בחופי ישראל, כמו גם עשרות אלפי דגי סחוס (בעיקר בטאים).

גם לסביבה הימית נגרמת פגיעה חמורה בשל  גרירת רשתות על שטחי המצע הסלעי הקשה, המהווים תאי שטח רגישים מבחינה אקולוגית.  חרישת הקרקעית משמידה את בתי הגידול שנמצאים עליה ובתוכה – ממחילות ותלוליות הנוצרות על ידי בעלי חיים מתחפרים ועד לשוניות אלמוגי עומק וגני ספוגים המהווים בית גידול למספר רב של מינים, ואזורי אומנה (אזור התפתחות דגים צעירים) לדגים בעלי חשיבות מסחרית

פגיעות נוספות לסביבה

דיג מכמורת מהווה סיכון לתשתיות ימיות ולעתיקות שבתחתית הים:

תשתיות ימיות: צינורות גז ותקשורת עלולות להיפגע כתוצאה מגרירת הרשת על גבי הקרקעית. בדיקת גורמי הנזק השונים לצנרת גז תת ימית באירופה העלתה כי ספינות מכמורת הן הגורם המרכזי לפגיעה בתשתית זו (44% מהמקרים). בהקשר הזה חשוב לציין שצינור הולכת הגז מאסדת תמר ממוגן בבטון רק בחלקו (מעומק 60 מטר ומעלה) ופגיעה בו עלולה להוביל לאסון אקולוגי חסר תקדים באזורנו.

מורשת ועתיקות: כתוצאה מדיג מכמורת עלולים להיפגע אתרים ארכיאולוגיים תת ימיים , וספינות טרופות. גרירת הרשת עלולה לגרום לשבירת הממצאים, פיזורם על פני שטח גדול וחשיפת קורות עץ מחוץ לחול וכך להאיץ הליכי ריקבון. ממצאים רבים מושמדים כתוצאה מכך, והנזק הנגרם הוא בלתי הפיך. בסקר שנערך בים האיגאי ובים השחור התגלה כי מרבית האתרים הארכיאולוגיים התת ימיים נפגעו מרשתות מכמורת.

פוגע גם באקלים

המכמורת מרחיפה את קרקע הים שאותו היא "חורשת", ובכך משחררת פחמן שהיה אצור בקרקעית הים, וגורמת לו לפלוט גזי חממה בהיקף השווה לזה  של כלל התעבורה האווירית הגלובלית – 1 ג'יגה-טון פחמן בשנה. כך עולה ממחקר חדש. שחרור הפחמן למים מגדיל את תהליך עליית החומציות של הים, ומחריף את שינויי האקלים.

המאבק של החברה להגנת הטבע

החברה להגנת הטבע מובילה מאבק נחרץ להפסקת שיטת דיג מכמורת – שיטה אכזרית והרסנית ביותר לדגה ולסביבה הימית.

כדי למזער את ההשפעות השליליות של דיג המכמורת קידמה החברה תקנות דיג חדשות הקובעות כי:

  • סגירת 40% משטח הים התיכון לדיג מכמורת, כולל איסור דיג באזורים סלעיים, איסור דיג מצפון לקו דור הבונים (בכל העומקים).
  • הרחקת דיג המכמורת מהמים הרדודים: העלאת העומק המינימלי המותר ל-40 מ' עומק צפונית לבת ים ו-30 מ' עומק דרומית לה.
  • איסור דיג בעונת הגיוס – למשך 90 יום.
  • צמצום צי הספינות בשיטת Buy-back – תשעספינות מכמורת כבר הוצאו משימוש (תוך פיצוי הדייגים).

 

כ-16 ספינות מכמורת פועלות בישראל. צילום אלון רוטשילד

 

המטרה הסופית היא להביא להמשך צמצום צי ספינות המכמורת – עד להפסקת שיטת דיג זו בישראל, באמצעות פיצוי הדייגים. (לקריאה נוספת ראו הפסקת דיג המכמורת בישראל).

איך אתם יכולים לעזור?

הצטרפו אלינו בקריאה לעצור את דיג המכמורות. להוציא את המכמורות ולהציל את הים!

 

אם נתקלתם בדיג בלתי חוקי או מפגעים בזמן אמת הורידו את  אפליקצית SeaWatch ודווחו!*

*אפליקציית SeaWatch נועדה לייעל ולהעצים את אכיפת החוק ומניעת מפגעים בים התיכון ובמפרץ אילת, על ידי העברת תלונות על מפגעים בזמן אמת אל גורמי האכיפה לקבל טיפול והגברת מודעות הציבור ומקבלי ההחלטות לאתגרי השימור בים. האפליקציה פותחה על ידי החברה להגנת הטבע – עמותה שאיננה גוף בעל סמכויות אכיפה על פי החוק

התוכן מבוסס על  "החצי הכחול " של החברה להגנת הטבע

לקריאה נוספת