ב־3 במרץ היום העולמי לשמירת החי־בר, יוכרז בארץ על כלב הים הנזירי הים־תיכוני כשגריר הים התיכון. בעל חיים ימי זה נמצא בסכנת הכחדה חמורה, למרות שבעשור האחרון נראה שאוכלוסייתו באזור נמצאת בתהליך התאוששות. בימים אלה יוצא לפועל שיתוף הפעולה הבינלאומי, שנרקם בשנה האחרונה בין עמותה ישראלית לבין מדינות במזרח הים התיכון, ומטרתו לחקור את אוכלוסיית כלב הים הנזירי הים־תיכוני ולשמור עליה.
ענת גבריאלי, אנשי הים התיכון
כלב הים הנזירי הים־תיכוני נבחר ל"שגריר הים התיכון" והוא ייצג את מגוון בעלי החיים בים התיכון הזקוקים לשמירה והגנה. ההכרזה על בחירתו דווקא ביום החי־בר העולמי, ב־3 במרץ, באה להדגיש את החשיבות הגדולה שבשמירה על מגוון בעלי החיים הימיים בים התיכון המצויים בסכנת הכחדה.
בתחרות הארצית לבחירת שגריר הים התיכון, שנערכה ביוזמה והובלה של עמותת אקואושן וקואליציית אנשי הים התיכון הועמדו לבחירה שבעה מינים ימיים המייצגים את הים התיכון: תמנון החוף, סוסון ים תיכוני, שושנת ים אדומה, דקר הסלעים, סרטן נזיר, גיטרן מובהק, וכמובן – כלב הים הנזירי הים־תיכוני (Monachus monachus), שנבחר על ידי עשרות אלפי אנשים בהם מבוגרים וילדים בהפרש קולות גדול.
צילום: כלב ים נזירי בראש הנקרה, צילום מיה אלסר, דלפיס
עינת צוקרמן טל, רכזת קהילת ים שרון, עמותת אקואושן: "תחרות שגריר הים התיכון פנתה לציבור הישראלי הרחב והוצגה גם במוסדות החינוך החל מהגיל הרך. הפעילות הייתה מגוונת, חדשנית ומעשירה והצליחה לחולל שינוי בתודעת רבים בכל הנוגע למגוון המינים הים תיכוני ולחשיבות על שמירת בית גידול ייחודי זה".
הים התיכון מכיל ייצוג נרחב לעולם החי הימי ועד כה זוהו בו יותר מ־17,000 מינים. אולם, כ־80% מהמינים בים התיכון מוגדרים כיום בסכנת הכחדה בשל מגוון סיבות, בהן רמת החומציות והטמפרטורה העולה של מימי האוקיינוסים, התרבות מינים פולשים, שינויי האקלים, דיג יתר וזיהום הים.
קואליציית אנשי הים התיכון, שמאגדת ארגונים סביבתיים בהם אקואושן, צלול, דלפיס, החברה להגנת הטבע, מגמה ירוקה ועוד, פועלת להקמת שמורות ימיות לאורך חופי הים התיכון כפתרון מוכח להגנה על החי בים. הם מסבירים כי להקמת שמורות טבע ימיות בים התיכון חשיבות רבה להגנה על ערכי הטבע הימי ואלפי סוגי החי והצומח הנמצאים בו. מחקרים מדעיים הראו שבתחום שמורות הטבע הימיות יש עלייה ממוצעת של 446% במשקל הכולל של עולם החי והצומח, בנוסף לעלייה של כ־66% במספר בעלי החיים. כמו כן, גודל החיות בתחום שמורות הטבע גדול יותר ב־28% מגודלן של חיות שאינן בשמורות טבע. ויש עלייה ממוצעת של כ־21% במגוון המינים של חיות הים בשמורות הטבע.
מייקל רפאל, אנשי הים התיכון, מארגון "אנו עושים שינוי": לפני שבוע אושרה הקמת שמורת ים־אבטח מדרום לאשדוד, שמצטרפת לשמורות ימיות קיימות, אבל זה לא מספיק. אנו שואפים להגיע לכ־30% משטח הימים והאוקיינוסים, שיוכרזו עד שנת 2030. החי והצומח הימיים בים התיכון, ובסמוך לחופי ישראל בפרט, הם נכסים אקולוגיים חשובים וקיומיים לאדם – לאוויר שאנו נושמים, למי השתייה ולמזון. שינויי האקלים התכופים ופעילות לא מבוקרת של האדם, כדוגמת דיג יתר ופסולת חופים מצטברת, מותירה את היצורים האלה בסכנת הכחדה".
כלב ים הנזירי המשתייך למשפחת כלבי הים הוא אחד היונקים הנדירים בעולם ונמצא בסכנת הכחדה חמורה. לפני קום המדינה מראה כלבי ים ממין כלב ים נזירי ים־תיכוני היה מחזה נפוץ יותר. דיווחים על פרטים בודדים, בעיקר בחופי ראש הנקרה וטנטורה (דור הבונים) תועדו החל משנות ה־20' ופסקו בשנות ה־60'. אולם בשנת 2010 החלו לזרום לחוקרי דלפיס דיווחים על כלבי־ים, בחופים שבהם חלפו כמה עשורים ללא תצפיות, כמו סוריה, לבנון וישראל.
כיום אוכלוסיית כלבי הים הנזיריים הים־תיכוניים מוערכת בכ־700 פרטים, כ־400 מתוכם חיים לחופי יוון, קפריסין וטורקיה.
בשנה האחרונה חברו חוקרי עמותת דלפיס הישראלית לחוקרים מארגונים בספרד, יוון, קפריסין ומדינות נוספות במזרח הים התיכון, לפרויקט משותף שמטרתו להגן על כלבי הים הנזיריים הים־תיכונים, שנמצאים בסכנת הכחדה.
שיתוף הפעולה שנועד להגן על כלב הים הנזירי, כולל בין השאר ניטור אוכלוסיות כלב הים ממין זה באגן המזרחי של הים התיכון ומיפוי בתי גידול שיתחיל בקרוב בישראל.
ד"ר מיה אלסר מדלפיס מוסרת, כי "שיתוף פעולה מקומי ואזורי הוא המפתח להגברת הידע ולהבנת התהליכים הדרושים על מנת לשמור על אוכלוסיית כלבי הים הנזיריים באזורנו. זכינו להעלות את ישראל שוב על מפת התצפיות ואנו בדלפיס נרגשים ונחושים לתרום למאמצי השימור באמצעות מחקר והעלאת המודעות הציבורית".
בעמותת דלפיס מבקשים להעלות את מודעות הציבור לקיומם של כלבי הים באזורנו, ולדווח באתר על כל תצפית אפשרית של כלב ים או יונק ימי אחר.